In een intakegesprek zal worden ingegaan op uw klacht en wordt uitgelegd hoe de behandeling(en) eruit gaat (gaan) zien.
De behandelingen vinden plaats op een behandeltafel. De behandeling zelf bestaat uit zachte rollende bewegingen die met de handen/vingers worden gemaakt over spieren, pezen en botten op specifieke plekken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel wordt gestimuleerd om herstel op gang te brengen.
Tijdens de behandeling heeft het lichaam even de tijd nodig om de behandeling goed te verwerken. Hiervoor worden tussendoor telkens korte pauzes ingelast.
De duur van een behandeling varieert van 40 tot 60 minuten. Twee of drie behandelingen zijn meestal genoeg om veranderingen in gang te zetten, ook bij klachten die al langer bestaan. Het snelle resultaat laat de kracht van de Bowentherapie zien. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om volledig te herstellen, of om (preventief) klachten te voorkomen.
Fascie is een fijnmazig netwerk dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit en met elkaar verbindt en al onze spieren, botten, gewrichten, organen, bloedbanen en zenuwweefsel in ons lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel maakt.
Als de fascie ontspannen is en goed is gehydrateerd, kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.
Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress en emoties kan de fascie onder spanning komen te staan en minder soepel worden. Dit heeft direct gevolgen voor de doorbloeding en functioneren van het geblokkeerde gebied. Dit kan zich uiten in pijn en stijfheid, en kan zelfs een gevoel van benauwdheid geven als het in de borstkas plaatsvindt. Een verstoring in de fascie kan dus veel kwalen, ziektes en blessures veroorzaken.
Je kunt zelf je fascie gezond houden door vloeiend en soepel te bewegen, je lichaamsbewustzijn te vergroten en genoeg water te drinken. Het blijkt een weefsel te zijn dat heel beïnvloedbaar is.
Het is gebleken dat de zachte rolbeweging die Tom Bowen maakte, precies de druk en de richting hadden die nodig is om deze fascie als het ware te prikkelen en te stimuleren. Het “web” wordt zacht aangeraakt en meegenomen in de rolbeweging, waardoor de fascie als het ware even oprekt. Deze robewegingen worden ‘moves’ genoemd. Op de specifieke plaatsen waar we met Bowen techniek de moves maken, bevinden zich ook heel veel receptoren. Dit zijn een soort signaalontvangers in het lichaam die een prikkel door kunnen geven aan de hersenen.
Simpel gezegd gebeurt er dan het volgende: Nadat de receptoren een melding hebben gekregen vanuit de fascie gaan de hersenen controleren wat er aan de hand is. Is er nu bijvoorbeeld te weinig hydratatie of te veel spanning, dan start er een reeks correcties die ervoor zorgen dat het probleem wordt opgelost. Dit noemen we het zelfherstellend vermogen.
Ieder lichaam beschikt over een zelfherstellend vermogen. Wanneer het lichaam in goede conditie is en vrij van blokkades, zal het een verstoring in de fascie zelf oplossen. Als dit niet gebeurt kan met behulp van Bowen techniek direct op de fascie worden ingewerkt, waardoor het herstel alsnog kan plaatsvinden en het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt bevorderd.
Als je aan een teen trekt wiebelt ook je neus mee. Als je je arm optilt dan moeten je huid en de spieren van je romp ook mee rekken. Zo vraagt elke beweging altijd om en hele keten van spieren die via fascie aan elkaar zit en samen de beweging verzorgen. Dit gegeven wordt steeds meegenomen bij de Bowentherapie.
Op de afbeelding is zo´n spierketen getekend. De keten op de linker tekening begint boven de wenkbrauwen, loopt over het hoofd, via de nek en rug naar de achterkant van het been tot onder de voet. Spieren zijn als elastieken. Als we vooroverbuigen of lopen moet deze hele lijn soepel zijn. Komt een cliënt met nek of rugklachten bij een Bowentherapeut, dan zal deze de hele lijn nalopen en waar nodig vrijmaken door een Bowenmove. Dat zou dus ook in de voetzool kunnen zijn. Uit de rechter tekening volgt dat er bij buikklachten ook gewerkt wordt op de kaak of in de hals.
De kwaliteit en het effect van een behandeling kan door veel factoren beïnvloed worden. De fascie is zeer fijngevoelig. Dus de precisie van de move en de intentie van de therapeut bepalen mede de kracht van de behandeling. Hierdoor kan een Bowensessie nog dieper ontspannend doorwerken.